Antoine de Saint-Exupéry

L'autor

Antoine de Saint-Exupéry va néixer a Lió (França) el 29 de juny de 1900 en el sí d’una família noble. És el tercer de 5 germans.

El seu pare mor quan ell té 4 anys, també perd un germà.

Van a viure al castell de Sant-Maurice de Remens amb la seva tia.

Té una infància feliç. La mare, pintora, escriptora i música, exerceix una gran influència en ell.

Fa el servei militar a les Forces Aèries i l’aviació serà la gran passió de la seva vida. És pilot a la línia Aeropostal a França, Àfrica i Amèrica del Sud.

A l’Argentina coneix una vídua salvadorenya, Consuelo Sucin amb qui es casa. No tenen fills.

Combat com a pilot de reconeixement a la 2a guerra mundial.

Quan França cau ocupada, marxa a Nova York.  Allí escriu El Petit Príncep.

Torna a França i s’incorpora de nou al servei actiu.

El 31 juliol 1944 emprèn un vol en una missió des de Còrsega de la qual no tornarà.

Obra literària

L’obra literària d’Antoine de Saint-Exupéry, està inspirada en la seva experiència com a pilot.

Escriu: Correu del Sud, Vol de nit, Terra d’homes, Carta a un hostatge, Pilot de guerra; articles de premsa, ràdio...  i dues obres pòstumes: Ciutadella i Lettres a sa mère.

El Petit Príncep, és el seu llibre més famós.

El Petit Príncep

Le Petit Prince va ser escrit i publicat a Nova York el 1943, en francès i en anglès (traduït per Catherine Woods). Edicions Gallimard aconsegueix el copyright i el 1945 el publica. És un conte per a totes les edats, original, poètic i filosòfic, il·lustrat per ell mateix.

El narrador és un aviador que per causa d’una avaria al motor del seu avió, ha hagut de fer un aterratge al mig del desert. Allí coneix el Petit Príncep que li va revelant la seva història.

El Petit Príncep és una faula sobre la recerca permanent de l’home, una metàfora sobre el sentit de la vida, l’amistat i l’amor. Enmig de la seva aparent simplicitat, El Petit Príncep planteja un interrogant bàsic de la nostra existència: saber què és l'essencial en la vida.

És un dels llibres més traduïts, fenomen d’edició, fenomen internacional, fenomen cultural...

Un asteroide (el 2578), porta el nom de Saint-Exupéry, així com també l’aeroport de Lió, la seva ciutat natal. Té monuments a tot el món dedicats a la seva memòria. I també són molts els col·leccionistes de Le Petit Prince en diferents llengües.